LD
Learning Disabilities

Poremećaji učenja

FER \ ZPM \ ERGONOMIJA

DISKALKULIJA

Pod pojmom diskalkulija podrazumijeva se skup specifičnih teškoća u učenju matematike/aritmetike i u obavljanju matematičkih/aritmetičkih zadataka. To su odstupanja koja osobi stvaraju ozbiljne teškoće u ovladavanju matematikom/aritmetikom bez obzira na dovoljni stupanj intelektualnog razvoja, normalno funkcioniranje osjetila, te optimalne uvjete redovnoga podučavanja.

Teškoće u usvajanju matematike mogu biti lake, umjerene i teške, pa je, prema tome, rezultat djelomična ili pak potpuna matematička nesposobnost. Terminološki razlikujemo diskalkuliju i akalkuliju.

 Diskalkulija je djelomičan poremećaj procesa usvajanja matematike, koji se može pojavljivati u svim ili samo određenim područjima matematike. Dijete pri tome napreduje u usvajanju matematike, ali mnogo sporije od svojih vršnjaka i neadekvatno svojoj mentalnoj dobi.

Akalkulija je pojam koji označuje potpunu nesposobnost usvajanja gradiva iz matematike, odnosno potpunu odsutnost matematičkog mišljenja. Takva nesposobnost može biti primarna ili sekundarna.
U većini slučajeva akalkulija je sekundarni, stečeni poremećaj koji se događa u odrasloj dobi zbog moždane lezije ili bolesti centralnog živčanog sustava. Nastaje zbog toga što su pogođeni oni dijelovi i sustavi mozga koji su odgovorni za obavljanje matematičkih operacija.
 

 

      Više informacija o
knjizi " Matematika bez suza: Kako pomoći djetetu s teškoćama u učenju matematike " na stranici
http://ostvarenje.crolink.net.

..prethodna                                slijedeća ..