E - brojevi 
Koja je uloga aditiva?Zdravstveni rizici

Prije 15-tak godina počele su kružiti crne liste sa E-brojevima koji, prema nepotpisanom autoru, ili više njih, označavaju aditive štetne za zdravlje čovjeka i trebaju se svakako izbjegavati. I opet se desilo, da se zbog nedostatka informacija, osudi nešto o čemu se dovoljno ne zna. Apsurdno je to što je lista sadržavala i neke prirodne aditive, poput limunske kiseline, koji su čak dobro prihvaćeni od strane "štovatelja prirodne hrane". E-sustav numeriranja uveden je kako bi se racionalizirao opseg aditiva koji su već u upotrebi te kako bi identifikacija aditiva bila što lakša. Prefiks E označava da se radi o aditivima koji su primjenjivi u Europi, a oznakom proizvođač garantira neškodljivost svojega proizvoda, odnosno aditiva. U Europskoj uniji odobrena je uporaba 297 aditiva, od toga 43 bojila, 12 zaslađivača i 212 aditiva ostalih kategorija, i nasuprot uvriježenom mišljenju, broj aditiva koji se danas koriste u prehrambenoj industriji gotovo se i nije mijenjao u posljednjih 30 - 40 godina.  

Ukoliko ste ipak zabrinuti za sigurnost uporabe prehrambenih aditiva, morate biti dobro informirani. U prvome redu treba biti svjestan da izbjegavanje uporabe aditiva zahtijeva veliku upornost, umijeće uzgoja i skladištenja hrane, mnogo vremena utrošenoga za proces pripreme hrane kao i prihvaćanje velikog rizika od kvarenja hrane. 

Nadalje, treba pažljivo čitati i razumjeti deklaracije proizvoda. Namirnice koje se deklariraju "bez aditiva" nisu nužno zdravije od ostalih. Primjerice, razlika između dva proizvoda može biti u tome da jedan sadrži sol, a drugi ne. Najbolji način da se unos aditiva svede na minimum je odabir svježih i minimalno procesiranih namirnica. 

DODACI ŽIVEŽNIM NAMIRNICAMA

(prijepis izvješća Klinike za Pedijatarsku onkologiju)

1.BEZOPASNI DODACI

E100, 101, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280,281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406,408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

2. SUMNJIVE TVARI

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

3. OPASNI DODACI

E102,110,120,124

4. ŠTETNI PO ZDRAVLJE

 

a) smetnja crijeva

E220,221,224,232

b) smetnje probave

E338,339,340,341,450,461,463,465,466, u pakiranim sladoledima E407

c) kožna oboljenja

E230,231,232,233

d) uništava vitamin B12 

E200

e) povisuje kolesterol 

E320,321

f) podražuje živce

E311,312

g) upala usne šupljine

E330 najopasniji je dodatak (izaziva rak). Sadrže ga npr. Schwepps od limuna, senf, neka gazirana pića, meso rakova, neki sirevi i gljive u konzervi.

5. DODACI KOJI UZROKUJU RAK

E131,142,210,211,213,214,215,216,217,239
POZOR: E123 je jako otrovan i zabranjen u SAD-u

Obratite posebnu pozornost na slijedeće proizvode:
E123 i E110 u gumenim bombonima, čokoladnim bombonima a posebno marke TREETS, SMARTTES, HARIBO –gumeni bomboni, puding s šlagom u plastičnim posudicama, zamrznuta riba marke IGLO, vrhnje za kuhanje Creme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.
E102 i E110 u gotovim umacima svih vrsta

   

Koja je uloga aditiva?Vrati se na vrh Zdravstveni rizici